joi, 3 octombrie 2013

Prăjitură cu mere, scorțișoară și fulgi de migdale

Aceasta este varianta mai puțin pufoasă a prăjiturii cu mere, nu e înecăcioasă deloc, blatul fiind ușor umed. Foarte bună! Se potrivește și cu o ceașcă de cafea sau un ceai fierbinte, nu doar ca desert. Se prepară foarte repede. Se și termină repede la cât e de bună. Și cel mai mult mă enervează că nu se găsește în comerț. Pe piață se vând mărfuri și nu preparate bune. Astă vară, într-o cafenea dintre cele apărute ca din țiplă peste noapte în Portul Tomis, toate prăjiturile erau aduse congelate din Italia. În altă cafenea italiană, din centrul Constanței, aceeași situație, până și cornurile, adică croissantele, erau aduse congelate din Italia. Este o repetiție deranjantă pentru ''mofturoșii'' ca mine, deja am o problemă cu asta. Adică nu pot fi românii buni patiseri? Compania aia, Dobrogea Grup, n-o face cornuri? Chiar și congelate spre a fi distribuite, chiar trebuie întreprinzătorii să importate din Italia?! Să nu aibă România oameni care să poată fi patiseri adevărați? Sau să fie mai ieftine importate?! Despre asta am să mai vorbesc, pentru că mă enervează că românul trebuie să mănânce cornuri importate din Italia și nu numai. Adică sunt niște patiserii, nu e vorba de vreun ingredient fantastic. E cocă, nu e cafea!
La fel e și în Oslo, doar că aici nu se transportă de peste hotare, produsele sunt preparate în fabricile de patiserie, se congelează și se distribuie. Probabil e mult mai ieftin așa. Desigur că dispare diversitatea, iar consumatorul se obișnuiește cu aceleași produse care se regăsesc peste tot. Prin urmare masele dezvoltă un gust comun. Acum să scriu mai bine rețeta asta simplă și foarte gustoasă, s-o faceți acasă la iubiți, copii, soți, mame, prieteni etc.

Ingrediente (formă cu diametrul de 24 cm.):
  • 150 gr. făină
  • 150 gr. unt nesărat, la temperatura camerei, tăiat cuburi
  • 100 gr. zahăr + o linguriță de zahăr pudră (nu e obligatoriu)
  • 2 ouă bătute spumă
  • 50 ml. de lapte
  • 2 mere, spălate, curățate și feliate
  • 2 lingurițe rase de praf de copt
  • o linguriță de extract de vanilie (sau zahăr vanilat)
  • o linguriță de scorțișoară măcinată
  • 2 linguri de fulgi de migdale
Preparare:
Amestecă făina cu praful de copt, lingurița de vanilie și scorțișoara măcinată. Adaugă untul și continuă să amesteci cu mâinile. Bate ouăle cu zahărul și încorporează-le în compoziție. Adaugă apoi laptele și amestecă aluatul cu telul până devine elastic. Unge forma cu puțin unt sau ulei și pune compoziția. Deasupra adaugă merele după cum te îndrumă imaginația și răspândește pe toată suprafața tartei puțină scorțișoară și o linguriță de zahăr, normal sau pudră. Coace prăjitura cu mere la 180 de grade pentru 30 - 40 de minute sau până se rumenește frumos și devine aurie. Cu zece minute înainte să fie gata, adaugă și fulgii de migdale. După ce o scoți din cuptor, las-o să se odihnească puțin, apoi o poți tăia. Se potrivește perfect cu o cupă de înghețată de vanilie.


Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...