vineri, 31 ianuarie 2014

Supa de ceapa

Supă de ceapă, fară zahar, cu felii de baghetă rumenite în cuptor


Când voi mai merge în Franța voi încerca această supă la ea acasă. Sunt multe, foarte multe variante în care o veți găsi pe internet sau prin cărțile de bucate.

Supa de ceapă este populară în Europa la fel ca ciorba de fasole la noi. De ce? Păi supa de ceapă se prepara și consuma și acum 2000 de ani, cel puțin. Nu pentru că era considerată o delicatesă ci pentru că ceapa era ușor de procurat, ieftină să zicem. La fel este și acum. La fel este și fasolea la noi. Versiunea modernă a supei de ceapă este cunoscută din secolul al XVIII-lea, când s-a început folosirea supei de vacă în loc de apă. 
Se cunosc multe variante ale acestei supe, dar ceea ce rămâne important este caramelizarea cepei. Gustul este desăvârșit în ultima etapă de preparare. Atunci când se rade cașcaval pe feliile de pâine și se pun în supă, în cuptor, de regulă folosindu-se Gruyere. Dar merge și cu alt tip de cașcaval, la fel de bine cum merge și cu zahăr, la fel de bine cum se potrivește și cu Brandy. Gustul este dat, ca de obicei, de calitatea ingredientelor (ceapa tot ceapă e, dar restul contează). Dacă o facem în stil modern și franțuzesc măcar să o facem bine. Altfel, numește-o cum vrei, dar nu supă de ceapă franțuzească. Dacă nu ai de unde să cumperi brânză Gruyere cumpără un cașcaval mai tare. Folosește o baghetă bună și nu o franzelă de Dobrogea. 

De data asta vă prezint varianta simplă, fără zahăr sau vreo tărie.

Ingrediente:
  • 1 kg. de ceapă galbenă, curățată și tăiată julien
  • 80 gr. de unt
  • 1 1/2 supă de vită sau de pui (am folosit de vită,)
  • o baghetă 
  • cașcaval Gruyere sau parmezan
  • sare și piper
  • un vârf de cuțit de nucșoară

Preparare:
Topește untul într-un vas pentru supă. Când se încinge, adaugă ceapa tăiată și prăjește la foc mediu spre mic cel puțin jumătate de oră. Stinge cu supă de vită, dă focul mai mare și așteaptă până ajunge să fiarbă, apoi dă focul la mediu. Condimentează cu sare, piper și nucșoară și mai lasă să fiarbă minimum 15 minute, până ceapa este foarte bine înmuiată.
Între timp, taie bagheta în felii de 1 cm. grosime și prăjește-le în toaster sau în cuptor. Supa se repartizează în boluri termorezistente. Pune, apoi, în fiecare bol câte două felii de baghetă și presară cașcaval ras din abundență sau pune felii de cașcaval. Așează bolurile în cuptorul încins la 220 de grade pentru aproximativ 5 minute. Până se topește cașcavalul. 
Dacă nu ai boluri termorezistente, după ce ai prăjit feliile de pâine, pune cașcaval pe ele și mai lasă-le în cuptor, la gratinat, câteva minute. Când este cașcavalul topit, adaugă feliile de pâine în supă.
Servește imediat! 
Delicios! 

NB: Aceasta este varianta rapidă a supei de ceapă. În mod normal ceapa se călește aproximativ 50 de minute. Dar eu nu am avut timp. A ieșit, oricum, foarte bună! 



6 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...