marți, 30 iulie 2013

Ardei umpluți cu ciuperci și orez (de post)

Ne plac ardeii umpluți cu carne de porc sau amestec de porc cu vită și chiar ardeii umpluți cu carne tocată de pui, dar și ardeii cu orez și ciuperci sunt foarte apreciați, mai sănătoși, favoriți în zilele de post ca fel principal, adorați de vegetarieni sau o garnitură deosebită pentru friptură.


Ingrediente: 
- 7 ardei grași potriviți, spălați și tăiați în jumătate, pe lungime
- o ceașcă de orez
- 700 gr. de ciuperci champignon, tocate mărunt
- o ceapă medie, tăiată mărunt
- 1 morcov, ras
- 2 linguri ulei de măsline
- 400 gr. de roșii tăiate, în bulion (o conservă)
- aproximativ un litru de apă fierbinte sau supă de legume
- câteva fire de pătrunjel, tocat mărunt; sare și piper



Preparare:
Pune ceapa la călit în uleiul de măsline, la foc mediu, până devine aurie, apoi pune morcovul și mai prăjește 2 minute. Adaugă orezul spălat în 3 ape și călește pentru încă 2 minute, apoi adaugă un polonic de supă de legume și dă focul mai mic (ca la risotto). Amestecă din când în când, iar după ce supa este absorbită de orez, mai pune încă un polonic. Repetă să amesteci și să adaugi supă până orezul este aproape gata, apoi oprește focul.
Călește ciupercile separat într-o tigaie antiaderentă cu capacul pus, fără ulei, doar cu sare și piper. Recomand piperul alb. După ce își lasă puțină apă, ia capacul și mai lasă-le câteva minute până se evaporă apa. Pune-le peste orez, adaugă pătrunjelul și jumătate din conserva de roșii și condimentează după gust. Desigur, ciupercile pot fi puse direct peste orez, înainte să adaugi supa. Mie îmi place să le fac separat și să le amestec după. Astfel, orezul nu împrumută din culoarea ciupercilor, totuși, este mai rapid să le gătești împreună.
Umple ardeii cu amestecul obținut și așează-i într-o tavă spațioasă (eu am folosit 2 vase de yena). Amestecă roșiile rămase cu 300 ml. de apă (o cană mai mare), pune sare, piper și răstoarnă totul peste ardei. Pune tava la cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 20 de minute sau până ardeii se înmoaie și se rumenesc frumos.
Această rețetă nu este una cu sos bogat. Ardeii nu fierb în sos de ulei și bulion, așa cum se întâmplă la rețeta tradițională, în acest caz, ardeii se coc. Se pot încălzi tot în cuptor într-un vas de yena sau un alt vas rezistent, adăugând puțină apă.
Dacă nu prepari această minunată rețetă în post, poți gratina ardeii cu cașcaval sau mozzarella adăugând câte o felie peste fiecare jumătate de ardei, în ultimele două minute de coacere sau atunci când îi reîncălzești. De asemenea, sunt foarte buni cu smântână sau iaurt. Enjoy!


2 comentarii:

  1. Oana, tu gatesti minunat si ma bucur ca ti-am descoperit casuta virtuala.Minunati ardeii tai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur foarte mult ca iti place! Am vazut si casuta ta virtuala si-am sa iau de pe la tine bucate bune bune, cu voie, desigur!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...