luni, 19 septembrie 2011

Caponata - tocăniță siciliană de vinete

Nu m-am lăsat de gătit. Gătesc rețete destul de ușoare, care necesită puțin timp, ingrediente nu multe și gust. Dacă se poate mult gust. Cert este că fiecare om are gustul lui, pe care nu îl poate contesta nimeni, iar unii dintre noi sunt mai deschiși în a experimenta diverse combinații de condimente cu legume, carne, nuci, verdețuri etc. Alții, în schimb, preferă rețetele aproape tradiționale sau împrumutate de ceva vreme, măncăruri cu care simțurile sunt obișnuite, așa cum ar fi ciorba de pui a la grec, de care îmi e super poftă. Sigur o voi găti zilele următoare. Am gătit destul de divers în ultima perioadă, atât cât am avut dispoziție, însă nu am avut grijă să pozez fiecare fel, pentru a-l posta. Sigur, la un moment dat le voi repeta, multe dintre ele vor și apărea pe aici. 

Am gătit "Caponata" - tocăniță siciliană de vinete, absolut fantastică. Este o rețetă dintr-o carte a lui Jamie Oliver. Tot e toamnă, iar vinetele cele mai bune acum se găsesc. M-am gândit că ar fi păcat să nu împărtășesc această rețetă. Iată ce spune autorul despre caponata: "Este un fel de mâncare incredibil, din sudul Italiei, servit ca o garnitură caldă de legume sau ca o gustare rece". Eu iubesc vinetele, iar felul acesta de mâncare l-am preparat de câteva ori în ultimele luni. E delicios atât rece cât și cald. 

Mai jos, aveți rețeta din carte :)

Aveți nevoie în primul rând de ulei de măsline și 2 vinete mari, tăiate bucăți. O linguriță cu vârf de oregano uscat, sare marină și piper proaspăt măcinat, o ceapă roșie mică, tocată mărunt, 2 căței de usturoi, tăiați felii subțiri, o legătură mică de pătrunjel, de la care ați ales frunzele și ați tocat codițele, două linguri capere sărate (se potrivesc și cele în oțet), o mână de măsline verzi, 2-3 linguri oțet cu ierburi aromate (eu am pus balsamic, numai vreo 2 linguri), 5 roșii mari, bine coapte, tăiate bucăți mai mari (ideal este dacă aveți timp să le opăriți și să le îndepărtați coaja), și 2 linguri de migdale prăjite și zdrobite (cantitatea de migdale poate fi și mai mare, în funcție de gust).

Preparare: "Luați o cratiță mare, turnați în ea câteva linguri de ulei de măsline și puneți-o pe foc. Adăugați bucățile de vinete și oregano, condimentați cu puțină sare și amestecați pentru ca vinetele să fie acoperite uniform cu ulei (e foarte important să nu folosiți prea mult ulei). Prăjiți-le la foc mic 4-5 minute, scuturând cratița din când în când (eu am folosit tigaie și am întors vinetele pe fiecare parte cu un clește; dacă sunt prea multe vinete, prăjiți-le în tranșee). După ce vinetele s-au rumenit ușor pe ambele părți, adăugați ceapa, usturoiul și tulpinile de pătrunjel și mai prăjiți totul câteva minute. Dacă amestecul vi se pare prea uscat, mai puteți adăuga puțin ulei. Adăugați caperele scurse și măslinele, precum și oțetul cu ierburi aromate. Când tot oțetul s-a evaporat, adăugați roșiile și fierbeți la foc mic circa 15 minute sau până când acestea s-au înmuiat. Stropiți cu puțin ulei de măsline și serviți mâncarea presărată cu frunzele de pătrunjel tocate și, dacă doriți, cu migdale". Obligatoriu migdale!Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...