luni, 3 octombrie 2011

Ciorbă de văcuță

M-a întrebat un prieten de ce ciorba asta se numește de văcuță și nu de vacă. Pentru ciorba de pui, de porc, de legume și altele nu se folosesc diminutive, atunci de ce vaca e văcuță? Probabil pentru simplul motiv că nu sună deloc bine "vacă"?! 
Perișoare, diminutiv?

Ciorba de văcuță cu legume pe care am preparat-o este minunată sau poate doar mă laud. Nu e vreo rețetă deosebită, ci una tradițională dobrogeană, spune cartea. 

Aveți nevoie în primul rând de văcuță, vreo 400-450 gr. de carne sau rasol de vită. Eu am folosit rasol alb, îl aveam în congelator și cumpărasem și vreo trei oase de vită. Rasolul alb este foarte fraged, iar gustul cel bun a venit din oasele de vită, văcuță, vacă, de fapt, mânzat (fierbe mai repede și e mai gustos). Vă mai trebuie o ceapă, un morcov mare sau doi mai mici, jumătate de țelină și eventual o rădăcină de pătrunjel, jumătate de ardei gras, varză albă (eu nu am pus varză), un cartof mai mare sau doi, o mână de fasole păstăi verzi sau galbene ori mazăre, o roșie mare, dar mare și bine coaptă sau roșii în bulion dacă preferați ca ciorba să iasă mai roșiatică, vreo 500 ml borș fiert, smântână dacă doriți, ceva pătrunjel și leuștean după gust, sare și piper. Cam astea sunt ingredientele. 

Prepararea cestei ciorbe durează mai mult, în funcție de cât de repede firbe carnea.
Carnea se spală, se taie în bucăți mai mici și se pune la fiert în apă rece împreună cu oasele de vită. Din când în când se spumează. Între timp se taie mărunt morcovul, țelina, albitura, cartofii și restul zarzavatului. Fiecare poate tăia legumele la ce dimensiune le preferă. După ce carnea e aproape fiartă, se scoate, se pune o ceașcă de apă rece în supă și se lasă să se liniștească 10 minute, apoi se strecoară într-o altă oală pentru ciorbă. Carnea se taie cubulețe și se pune din nou la fiert în supă alături de ceapă, morcov, țelină și albitură. După 10 minute se pune ardeiul gras, după alte câteva minute cartofii și fasolea, după alte 10 minute, roșiile tăiate cubulețe. Se mai lasă la fiert până toate îngredientele sunt pătrunse, apoi se pune borșul și se potrivește de sare și piper. Se oprește focul și se adaugă jumătate din verdeața tocată mărunt. Înainte se servire, în farfurie se poate adăuga smântână și puțină verdeață. Delicios!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...