duminică, 4 august 2013

Tartă cu cartofi, ceapă, cimbru proaspăt și brânză brie

Românul face acest preparat, de regulă, sub formă de budincă, dar francezul îl face tartă. Francezul nu o să facă în viața lui sarmale, dar românul încearcă orice sună apetisant.
De curând mi-am instalat pe telefon fel de fel de aplicații cu rețete. Unele îți dau destul de multe rețete gratis, altele doar câteva, unele cu poze, altele doar rețete. Așa am gasit în French Recipe tarta cu cartofi, ceapă, cimbru și brie. E foarte bună, ușor și rapid de preparat, bună mâncată simplă, la prânz, garnitură, cum vrei tu. Mă repet, e foarte bună, dar e cu cartofi, ceea ce o face și mai bună, dar mai puțin sănătoasă.

Ingrediente:
- 1 aluat de foietaj
- 1 kg. de cartofi, curățați, tăiați în jumătate, apoi rondele
- 4 linguri de ulei de măsline
- 5 cepe potrivite, tăiate julien
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 4 linguri de frunze de cimbru proaspete
- 3 linguri de muștar granulat
- 250 gr. brie, tăiată în bucăți
- 3 ouă
- 250 ml. smântână
- sare și piper după gust

Ingredientele sunt adaptate pentru tava de la cuptor. În rețeta originală se folosea o tavă mai mică, așa că am mai adăugat câte puțin din fiecare ingredient. Inițial am vrut să întind o foaie de tartă, dar m-am răzgândit și am cumpărat foi de plăcintă. Nici măcar cu foietaj nu am făcut-o, negăsind la magazinul din apropiere. Vă zic sincer, iese bună cu orice fel de aluat, dar foietajul se pretează cel mai bine.

S-ar putea să îți mai placă și cartofii cu mărar preparați la cuptor, crocanți la exterior, moi în interior. Delicioși!

Preparare:
Tapetează tava de cuptor cu puțină făină, apoi întinde aluatul și dă-l la frigider pentru 15 minute. Dacă nu încape tava în frigider, lasă aluatul pentru 15 minute la rece, apoi întinde-l în tavă.
Pune cartofii la fiert pentru maxim 10 minute. Când sunt pe jumătate fierți, scurge apa și lasă-i să se răcească ușor. În același timp, pune la călit ceapa în 4 linguri de ulei de măsline. După ce s-a înmuiat adaugă usturoiul, 2 linguri de cimbru și mai călește un minut, apoi lasă să se răcească.
Scoate aluatul din frigider (întinde-l în tavă dacă e cazul), întinde muștarul pe toată suprafața lui, deasupra pune ceapa, apoi cartofii și bucățile de brie. Bate ouăle împreună cu smântâna, condimentează cu sare și piper și toarnă uniform peste cartofi. Presară restul de cimbru și coace pentru aproximativ 25 de minute la 200 de grade. Enjoy!


4 comentarii:

  1. Foarte interesanta reteta, desi are caloriila greu. Dar la gust pun pariu ca e super si arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a fost foarte buna tarta! Chiar am sa o refac, dar de data asta fac eu aluatul, nu mai pun foi de placinta!

      Ștergere
  2. O s-o fac si eu in weekendul acesta, dar cu foaie home made, cred ca e o nebunie placinta ta in foaia mea de placinta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigură că este deosebită, și mai bună, adică bunăciune :) Trebuie să fac și eu foi de plăcintă să-mi intru în mână și să nu mai cumpăr. Iar acum este momentul când te rog să-mi lași aici un link către blogul tău de unde pot lua o variantă de foi de plăcintă bune bune bune :)
      Te pup!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...