joi, 15 august 2013

Quiche cu roșii, mozzarella și pesto

Quiche este o tartă coaptă, asociată cu bucătăria franceză, dar de origine germană (mai caut informații în acest sens și revin la următoarea rețetă), umplutura fiind din ouă, lapte și/sau smântână. Aluatul este ca cel pentru tartă, precopt, restul ingredientelor adăugându-se ulterior. Există fel de fel de rețete de quiche, unele renumite, tradiționale, cum ar fi Quiche Lorraine (bacon și brânză), altele inventate pe loc. În funcție de preferințele fiecăruia în umplutura de ouă se pot adăuga legume, brânzeturi, carne tocată sau bacon.

Vă prezint un quiche foarte bun, având la bază ingredientele salatei italiene caprese, pe lângă ouă și smântână. Am folosit o formă de tartă puțin mai înaltă decât cea obișnuită, având diametrul de 28 cm. Este abea al doilea tip de quiche pe care îl fac, primul fiind cu spanac, feta și roșii pe care l-am preparat la muncă și l-am vândut ca și plăcintă. Ar fi însemnat prea mult să scriu denumirea în franceză și să explic fiecărui client că este de fapt plăcintă, dar altfel... Îți spun sincer, m-am îndrăgostit de acest tip de tartă. Sigur voi aduna o colecție semnificativă de rețete de quiche. 

Quiche-ul de astăzi, primul pe blogul meu, are un rol deosebit. Este preparat cu roșii și busuioc proaspăt, nu întâmplător. La începutul lunii august, am fost invitată, norocul fiind adus de bruschettele simple cu roșii, pentru prima dată, să particip la Provocarea Dulce Românie. Chiar este o provocare inițiată încă din 2010, pe vremea când eu abea îmi făceam un blog fără subiect și scriam și postam terapeutic, cum mai fac și acum, pe acel 'glob'. Este o inițiativă frumoasă care ajută bloggerii din domeniul culinar să se cunoască și să-și promoveze mândria. Doar despre asta este vorba, asta este principalul motiv pentru care împărtășim rețetele noastre, este o pasiune cel puțin. Cine gătește, face poze, scrie, editează, invită, distribuie, comentează și petrece mult timp în online, și nu numai, printre bucătari, sigur o face din pasiune. Nu vă mai povestesc eu despre ce-i vorba, mai bine dă tu click pe vedeta lunii august, roșia, și află ce delicii au fost pregătite și cum a ajuns roșia vedetă. :)

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 300 gr. de făină 
  • 125 gr. de unt la temperatura camerei, tăiat cubulețe 
  • 1 ou
  • 4-5 linguri de apă rece
  • un vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură:
  • 250 gr. de mozzarella, tăiată felii
  • 7 roșii potrivite, feliate
  • 4 ouă
  • 300 gr. de smântână
  • 4 lingurițe de pesto
  • frunzele de la câteva fire de busuioc proaspăt, tăiate mărunt
  • sare și piper


Preparare:
Într-un castron mare, freacă cu mâna făina și untul. Adaugă oul și amestecă din nou. Pune apa și omogenizează până aluatul se desprinde de pereții castronului. Scoate, apoi, compoziția și frământ-o 2 minute. Formează o bilă, învelește-o în folie de plastic și pune-o în frigider pentru 30 de minute.
După 30 de minute, scoate aluatul și întinde o foaie cu diametrul de 31-32 cm. Pune o foaie de copt în forma de tartă, apoi așează aluatul astfel încât să acopere și pereții formei. Înțeapă aluatul cu furculița din loc în loc și coace-l circa 10 minute. Eu nu am copt crusta în prealabil așa cum ar fi trebuit, dar nu te îngrijora dacă alegi să procedezi ca mine, quiche-ul se va coace oricum.
Peste aluat așează un strat de roșii feliate. Într-un bol bate ouăle, adaugă smântâna și cele 4 lingurițe de pesto, frunzete de busuioc mărunțite, condimentează cu sare și piper și amestecă-le bine. Adaugă, uniform, compoziția de ouă peste roșii. Formează apoi, ultimul strat, alternând o felie de roșie, cu una de mozzarella, astfel încât să cuprinzi toată suprafața. Închide tarta, răsucindu-i marginile și coace-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade aproximativ 45 de minute.
Când roșiile și mozzarella sunt rumenite frumos, iar marginile aluatului devin aurii, quiche-ul tău este gata. Scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească puțin înainte să-l tai. E foarte bun în orice moment al zilei și foarte apreciat la petreceri. Dacă vrei, îl poți congela după ce l-ai feliat, iar când ai poftă scoți o felie pe care o încălzești la microunde sau o lași să se decongeleze la temperatura camerei. Gustos și rapid, nu-i așa?


2 comentarii:

  1. CA BINE MAI ARATA... TRE SA VAD SI EU CUM FAC O PIZZA D-ASTA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pizza asta se face la fel de usor ca o pizza, doar ca are oua! E foarte buna! Trebuie sa o incerci!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...