miercuri, 8 ianuarie 2014

Desert rapid cu mere

Mărul, la norvegieni

Cea mai populară băutură răcoritoare este mustul de mere, găsindu-se peste tot, la market, la bar sau la cafenea.
Mărul este un copac plantat mai mult de frumusețe la oraș. Cu frunzele căzute, cu fructele scofârcite dar încă pe crengi, acum, la sfârșitul lui noiembrie, pomul zici că-i pregătit pentru Crăciun. Mai sunt mere și sub mormanele de frunze adunate de prin curte. Merele căzute, acolo au sfârșit și n-au ajuns în cazan.
La piață poți să cumperi mere de toate soiurile, majoritatea de import. Pe cele autohtone le deosebești ușor pentru că acest aspect este specificat. În perioada sărbătorilor de iarnă, pe mere, apar mesaje de tipul ''Crăciun fericit!'', folosindu-se, probabil, un procedeu de depigmentare. Prăjitura cu mere servită călduță, cu o cupă de înghețată de vanilie este cel mai des întâlnit desert, atât de des că-mi lasă impresia c-ar fi desertul lor național. Obiceiuri bune sau rele, mărul este un fruct destul de folosit  de norvegieni.

Când am fost la cină la propietara apartamentului unde locuim, desertul a fost pe bază de mere. L-a preparat în fața mea, chiar înainte să se apuce de gătit felul principal și a durat doar câteva minute, apoi l-a băgat la cuptor circa 30 de minute. O să vă povestesc acum cum am procedat eu, folosind o rețetă dintr-o carte de bucate specifice norvegiene.

Ingrediente:
  • 3 mere, spălate, curățate de sâmburi și tăiate felii
  • 4 linguri de zahăr
  • 100 gr. de făină sau 100 gr. de biscuiți pisați
  • 50 gr. de unt la temperatura camerei
  • o linguriță rasă de scorțișoară
  • 1/2 ceașcă de apă
  • 2 linguri de migdale zdorbite (sau nuci)
  • frișcă pentru servire (opțional)

Preparare:
Într-un bol, amestecă cu degetele făina cu untul până consistența va fi asemănătoare frimiturilor de pâine. Unge un vas termorezistent cu puțin ulei sau unt și pune un strat de mere (jumătate din cantitate). Presară jumătate din amestecul de făină, 2 linguri de zahăr și puțină scorțișoară. Pune și restul de mere, restul de amestec de făină cu unt, apa, zahărul rămas, puțină scorțișoară și migdalele zdorbite. Așează vasul în cuptorul rece, setează temperatura la 200 de grade și coace pentru aproximativ 40 de minute. Este un desert cu adevărat rapid și gustos, foarte bun cald sau rece, servit cu frișcă sau înghețată de vanilie. Iar acest parfum specific iernii, de scorțișoară și mere, te va alinta și bucura pe deplin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...